Uppkopplat eller eget villalarm: för och nackdelar

Uppkopplat eller eget villalarm: för och nackdelar

En vanlig fråga från den som just bestämt sig för att skaffa villalarm är om det är bättre att köpa sitt villalarm själv eller hyra av en tjänsteleverantör som också kopplar upp larmet mot en larmcentral. Hur viktigt är det att äga sitt eget larm? Och klarar man sig lika bra utan abonnemang? Det finns som vanligt för- och nackdelar med alla alternativ. Här berättar vi mer om dessa!

Friköpt, operatörslåst, hyra, larmcentral eller själv övervakat?

Den första frågan man bör ställa sig är om man själv vill ansvara för övervakningen i sin villa (själv övervakat) eller ha en bemannad larmcentral. En bemannad larmcentral är tillgänglig hela dygnet, alla dager i veckan. Detta innebär att oavsett om du sover, är på semester, inte har mottagning på din telefon och inte kan göra det som behövs, det vill säga ringa brandkår, väktare och polis så tar larmcentralen hand om det.  En bemannad larmcentral kommer dock alltid med en kostnad och du måste själv avgöra om det är värt pengarna med en larmcentral kopplat till ditt villalarm. Du måste också tänka på att få friköpta villalarm går att koppla in själv till larmcentral. Det är endast ett fåtal produkter som säljs i Sverige idag som kan kopplas in till de larmcentraler som finns för att ta reda på exakt vilka som fungerar ta kontakt med din närmaste larmcentral.

De allra flesta väljer bemannad larmcentral till sitt villalarm

De allra flesta i Sverige väljer att köpa eller hyra villalarm som är kopplad direkt vid köpet till en bemannad larmcentral. Antingen kan man välja ett företag där professionell installation ingår eller så finns det alternativ där man själv står för installationen. En av fördelarna med en larmcentral kopplat till sitt villalarm är en liten skillnad som kan ha stor effekt: larmsymboler som visar att bostadens villalarm är uppkopplad mot ett företag och en larmcentral har en betydligt mer avskräckande effekt på potentiella tjuvar. Hotet om utryckning är en faktor, men ännu viktigare är att mer rutinerade inbrottstjuvar känner till att larmet är svårare än genomsnittet att kringgå. En annan sak att tänka på i sammanhanget är att larm som bara använder trådlös uppkoppling eventuellt kan störas ut och kringgås. På så sätt kan den mer sofistikerade inbrottstjuven ta sig in i ett hus utan att larmet går. Det här gäller framförallt billigare ”gör-det-själv”-larm.