Cykelbelysning för alla plånböcker

Vad kostar egentligen cykelbelysning? Den frågan är nästan lika svår att besvara som att svara på hur långt ett snöre är. Här går vi dock igenom vad du kan förvänta dig av cykellampor inom olika prissegment, du bör dock tänka på att inte tänka med plånboken när det gäller din säkerhet som cykelbelysning i grunden är.

Lägre prissegmentet

I det lägre prissegmentet hittar du cykellampor som främst är avsedda för att öka din synlighet i trafiken. Antalet lumen som dessa lampor avger är sällan över 100, vilket inte är tillräckligt för att öka sikten på dåligt upplysta vägar. Cykelbelysning med ett brett strålmönster kan öka din synlighet i olika vinklar. Titta gärna efter lampor som kan blinka eller pulsera och som kan ställas in i olika lägen. Fördelarna med dessa lampor är att de har en låg vikt och god batteritid eftersom de inte lyser särskilt starkt. Bra ljus i detta prissegment är vattentåliga och fästs med hjälp av ett gummiband.

Mellersta prissegmentet

Belysningen i det mellersta prissegmentet avger ett betydligt kraftigare ljus. Det gör att de kan användas för att öka din sikt på dåligt upplysta vägar, även om de inte riktigt räcker för att lysa upp vägar eller spår som helt saknar belysning. Den typen av belysning hittar du i nästa prissegment. I detta segment avger belysningen uppemot 600 lumen och du kan välja mellan olika strålmönster. Belysningen kan fästas med olika fästen som är mer robusta än de i det lägre prissegmentet. Denna cykelbelysning är också mer vattentät och du kan även förvänta dig att få en lampa med uppladdningsbart batteri.

Övre prissegmentet

Den cykelbelysning som används för att göra dig synlig i alla förhållanden hittar du i detta segment. Här är det antal lumen som lamporna avger fyrsiffriga. Du kan också välja mellan flera olika strålmönster, inställningar och andra mer avancerade alternativ. Batteritiden är snäppet bättre på dessa cykellampor. Eftersom såväl själva lampan som batteriet är större i detta segment, är även fästena mer avancerade för att kompensera för detta. Vissa av de cykellampor som används för cykling i terräng kräver ett separat batteri för att tillgodose lampans behov av ström. Detta batteri kan antingen fästas på cykeln eller så kan du förvara det i din ryggsäck, jacka eller ficka på tröjan.