De många fördelarna med att ägna sig åt pyssel

De många fördelarna med att ägna sig åt pyssel

Pyssel är en hobby som egentligen är mer av en kategori än en enskild aktivitet. Denna hobby kan nämligen innefatta en rad olika aktiviteter, såsom stickning, drejning, målning eller scrapbooking. Alla dessa olika tidsfördriv har varit populära i många årtionden och för faktiskt många fördelar med sig. Fortsätt att läsa så berättar vi vilka fördelarna är!

3 viktiga fördelar med att hålla på med pyssel av olika slag

Det går inte att komma ifrån att pyssel är en rolig hobby och aktivitet att ägna sig åt. Men det finns alltså även många fördelar med att göra detta, såsom att det:

 • Lindrar din stress. En av de viktigaste fördelarna med denna hobby är att den kan vara stresslindrande. Det kan nämligen vara väldigt meditativt att låta sig uppslukas helt och hållet av en aktivitet som denna. Det uppstår en slags magi när du ger din hjärna möjlighet att fokusera på den aktivitet som du ägnar dig åt istället för vardagens stress och oro. Genom att koncentrera dig på något annat en stund kan du minska din ångest och istället låta ett lugn infinna sig.
 • Främjar din kreativitet. En annan viktig fördel med pyssel som hobby är att denna aktivitet främjar din kreativitet. Detta är nämligen en hobby som ger dig möjligheten att på ett ganska fritt sätt designa och skapa olika saker. Du får chansen att använda din fantasi och förmåga att lösa problem. Dessutom begränsas faktiskt inte användandet av din kreativitet till enbart hobbyn i sig – den spiller även över på resten av din tillvaro. Detta då du genom att lösa problem av olika slag blir bättre på att hitta lösningar och att tänka utanför ramarna.
 • Stärker ditt självförtroende. Ytterligare en stor fördel med att pyssla är att du på detta sätt kan bygga upp ditt självförtroende. Självförtroendet stärks när du slutför ett projekt såsom att du färdigställer en målning eller blir färdig med att sticka ett par vantar. Du har då skapat något fysiskt som du inte bara kan se med dina egna ögon utan även ta och känna på.

Kan man bo i ett fritidshus på heltid?

Kan man bo i ett fritidshus på heltid?

Oavsett om det ligger mitt inne i skogen, i närheten av en sjö eller undangömt ute på landsbygden har ett fritidshus en viss charm. Det kan också vara ett trevligt ställe för dig att åka till för att undkomma vardagens stress och press. Detta gäller inte minst om du för närvarande bor inne i staden med alla ljud och allt som det innebär.

Många undrar dock huruvida det överhuvudtaget är möjligt att på sikt börja bo på heltid i ett fritidshus. Fortsätt att läsa så kommer du få svar på denna spännande fråga!

4 saker att fundera på om du vill bo på heltid i ditt fritidshus

De främsta sakerna som du bör fundera över är:

 • Isolering och uppvärmning. Det är långt ifrån säkert att ditt fritidshus är vinterbonat. Du behöver därför försäkra dig om att det är tillräckligt väl isolerat för att inte vara alltför kallt att bo i på vintern. Dessutom är det viktigt att huset har möjlighet till uppvärmning så att det är varmt och skönt att bo i året runt.
 • Tillgången till olika faciliteter. Det finns såväl fördelar som nackdelar med att bo på ett lite mer avlägset ställe. En utmaning är att tillgången till olika sorters faciliteter och bekvämligheter vanligtvis är lite mer begränsad. Detta kan vara värt att ha i åtanke om till exempel du själv eller en familjemedlem har ett kroniskt sjukdomstillstånd eller liknande. Det kan nämligen vara långt till närmaste vårdinrättning om fritidsboendet är beläget på en avlägsen plats.
 • Det sociala livet. Om du bor på heltid i en stuga mitt ute i skogen kan du behöva vara förberedd på att ditt sociala liv kommer att förändras. Därför bör du vara beredd på att begränsa ditt sociala umgänge, så fundera på hur du ska förhålla dig till de personer som du tidigare har omgett dig med.
 • Andrahandsvärdet. Du kanske inte direkt funderar på andrahandsvärdet på ditt fritidsboende. Men om du någon gång framöver har tänkt sälja fastigheten kan det finnas en mindre marknad för en liten stuga på landsbygden än för ett hus i ett mer tätbefolkat område. Detta kan göra det svårare att sälja stället till ett högt pris på bostadsmarknaden.

SMS-lån har faktiskt flera viktiga fördelar

SMS-lån har faktiskt flera viktiga fördelar

SMS-lån har omgärdats av en hel del kontroverser och negativ uppmärksamhet i media under årens lopp. Samtidigt är det också viktigt att uppmärksamma att dessa små lån har flera fördelar för konsumenter som använder dem på ett ansvarsfullt sätt. Läs vidare för att lära dig mer om fördelarna!

Vad är ett SMS-lån egentligen?

Ett SMS-lån är ett mindre och kortfristigt lån som ofta används för att täcka oförutsedda utgifter. Dessutom använder sig vissa konsumenter av dessa lån för att ta sig ur tillfälliga ekonomiska nödsituationer. Till skillnad från traditionella lån är nämligen dessa utformade för att betalas tillbaka snabbt. Lånet sträcker sig sällan längre än ett par veckor eller en månad framåt i tiden.

3 fördelar med dessa små lån

Det finns flera fördelar med dessa små lån. Till de fördelar med SMS-lån som vi vill belysa i denna artikel hör dessa:

 1. Snabb och enkel tillgång till pengar. Dessa små lån har fördelen att du snabbt och enkelt kan få tillgång till pengar att låna via dem. Inte sällan har du pengarna på ditt bankkonto redan samma dag som du har valt att ansöka om lånet. I andra fall tar det upp till 24 timmar, eller tills nästa bankdag, innan pengarna kommer in på ditt konto. Därmed kan du ansöka om ett sådant lån när du behöver betala oförutsedda utgifter såsom en extra hög elräkning eller kanske en oväntad tandläkarkostnad.
 2. Låg tröskel för dig som ansöker. En annan fördel med dessa lån är att tröskeln för att bli beviljad ett sådant är relativt låg. Du behöver till att börja med vara 18 år eller äldre och ha en fast inkomst. Detta är generellt sett grundkraven som ställs på dig som söker. Utöver detta behöver du även ha ett bankkonto som pengarna kan betalas ut till. I övrigt varierar kraven beroende på hos vilken långivare du ansöker om ett lån.
 3. Ingen säkerhet krävs. En annan viktig fördel med dessa lån är att de inte har någon säkerhet. Vad vi menar med detta är att långivaren inte ställer några som helst krav på säkerhet för lånet. Därmed behöver du inte pantsätta en viktig tillgång som du riskerar att förlora om du inte kan betala tillbaka ditt lån i tid.

3 saker att tänka på när du ska boka catering i Stockholm

3 saker att tänka på när du ska boka catering i Stockholm

Dags för fest, bröllop eller kanske dop? Då är catering en vanlig lösning för att slippa stå i köket och slita själv. I Stockholm finns gott om firmor som erbjuder god och vällagad mat på beställning men det finns flera saker värda att tänka på innan en bokning görs.

Vad vill du ha när du bokar catering i Stockholm

En första sak att fundera på innan du ska boka catering i Stockholm är förstås vilken typ av mat du önskar. Ska det vara buffé, mingelmat eller något annat? Men förutom det kan det vara bra att känna till och fundera på om du önskar några kringtjänster – så som leverans.

Vissa firmor i Stockholm erbjuder helhetslösningar där alltifrån leverans, servering, porslin och annan service ingår. Andra erbjuder endast upphämtning eller möjligen leverans men har utöver det inga andra tjänster.

För att hitta en firma som matchar behoven är det alltså bra att börja med att reda ut dessa frågetecken – vad vill du ha?

Be om offerter

När du bestämt dig för vad det faktiskt är du vill ha när du ska boka din catering är det dags för nästa steg – att ta reda på hur mycket det kostar. För den som önskar köpa flera tjänster är det enklast att be om offerter, då det kan bli besvärligt att räkna ut en exakt kostnad på egen hand, även om priserna finns angivna på hemsidorna.

Ett tips är att ta kontakt med åtminstone tre eller fyra aktörer som erbjuder catering för att se vilka priser dom erbjuder. Se sedan till att jämföra prisuppgifterna i lugn och ro för att hitta det alternativ som passar bäst utifrån både önskemål och budget.

Andra saker som kan vara värda att lägga tid på i detta steg är även:

 • Att be om referenser
 • Kolla omdömen på egen hand – det kan enkelt göras på nätet

Var ute i god tid

Att beställa catering är populärt och av den enkla anledningen är det även viktigt att vara ute i god tid med bokningen. Dom mest populära aktörerna är ofta fullbokade i flera veckor framöver och för att slippa ta ett sämre alternativ så bör bokningen kort och gott göras ett bra tag i förväg.

Hitta din nya luftfritös via Airfryer-guiden.se

Hitta din nya luftfritös via Airfryer-guiden.se

Luftfritöser har blivit väldigt populära på senare år då dessa produkter erbjuder ett mer hälsosamt alternativ till att fritera livsmedel i en traditionell oljefritös. Genom att införskaffa dig en sådan här köksapparat kan du tillaga maten med hjälp av varmluft och får därmed en krispigare yta utan att behöva använda lika mycket olja eller fett. Läs vidare för att få mer information om fördelarna med dessa produkter eller läs mer om dem på Airfryerguiden.se!

3 goda skäl att köpa en luftritös via Airfryer-guiden.se

Det finns många goda (bokstavligt talat) skäl till varför du kan vilja köpa en luftfritös via Airfryer-guiden.se. Fördelarna med luftfritöser är att dessa köksapparater:

 • Friterar maten med mindre olja. En av de stora fördelarna med en luftfritös är att den kan tillaga din mat med mindre olja och fett. Därmed kan den ge dig ett mer hälsosamt sätt att fritera livsmedel. Vanliga oljefritöser kräver som bekant en hel del olja vilket tillför onödigt många kalorier och mycket fett till din kost. Dessutom kan luftfritösen tillaga maten jämnare och fortare än vad en ugn är förmögen till. Därmed kan du även använda den till att tillaga middagen på vardagskvällar då din tid i köket är begränsad.
 • Är lätta att hålla rena. En annan fördel med en airfryer är ett den är enkelt att använda och att hålla ren. Många modeller har en korg för livsmedel som du kan diska i din diskmaskin. Därmed är inte rengöringen av dessa produkter särskilt krävande. Du kan dessutom tillaga maten på någon av flera olika antal grader och tidsinställningar. Därmed är det lätt att laga mat utan att behöva bekymra sig för hur länge ytterligare maten ska friteras.

Tänk på detta när du lagar mat med en luftfritös

När det kommer till att laga mat med en luftfritös är det viktigt att du tänker på en sak. Vi syftar då på att tillagningstiden och temperaturerna varierar lite grann beroende på vilken modell av luftfritös du har. Även vilken typ av livsmedel som du ska fritera är en faktor att ta i beaktning. Därför bör du gärna kika i manualen för att se hur länge maten ska friteras och på vilken värme.

Ozon är en effektiv luktborttagare för olika ytor

Tyvärr finns det inget sätt på vilket du helt kan undvika att ditt hem drabbas av odörer och allergener. Dessa luftburna partiklar kan komma från exempelvis fukt, mögel, pollen, husdjur eller rök – listan kan göras lång! Det finns dessutom tusentals sorters bakterier som kan orsaka hemska odörer. Därför kan du behöva mellan varven behöva ta hjälp av en effektiv luktborttagare.

Du kan förvisso anlita proffs på området för att få de hemska lukterna avlägsnade. Men ett betydligt enklare och billigare sätt att göra detta på är med hjälp av en ozongenerator. Dessa luktborttagare har ett rykte om sig att kunna vara farliga. Men så är endast fallet om du inte använder produkten på rätt sätt. Genom att följa tillverkarens anvisningar, råd och instruktioner kan du känna dig helt trygg med att eliminera lukter på detta sätt!

Så kan en luktborttagare eliminera hemska odörer

Du känner säkert till det ozonlager som finns i planetens atmosfär. Det har till uppgift att skydda vår planet och dess invånare från solens skadliga UV-strålar. Ozon är också en gas som kan oskadliggöra organismer. På detta vis kan gasen användas för att få bort de hemska lukter som hemsöker dig.

Du kan till exempel använda en maskin för att generera ozon och behandla:

 • Din bil, husvagn eller husbil
 • Din lägenhet, sommarstuga eller ditt fritidshus
 • Textilier
 • Ytor i din bostad som är angripna av mögel eller andra hemska lukter

Detta sker genom att ozonet angriper molekylerna och förändrar dessa till harmlösa och luktfria sådana.

Ozon tar bort lukterna på ett effektivt sätt

En luktborttagare som skapar ozon genererar en naturlig gas. Ozonet har förmågan att förstöra alla de bakterier och annan organisk materia som florerar i luften i din bostad. Även mögellukt, röklukt och andra lukter kan oskadliggöras med ozon. Genom att eliminera dessa luftburna partiklar blir luften som ny igen.

En vanlig missuppfattning är att det skulle vara farligt att behandla luften med ozon. Ozon bryts dock ner på ett naturligt och snabbt sätt. Efter bara ett par timmars behandling är luften fri från dåliga lukter och fylld med säker syre för dig att andas in!

Så får du jobb som socionom

Att jobba som socionom innebär många olika saker då det är ett brett yrkesområde. Mer om hur det är att ha jobb som socionom kan du läsa nedan. Den gemensamma nämnaren är däremot att du arbetar med människor i olika skeden i livet och ofta i svåra och livsomvälvande situationer.

Mycket av arbetet som socionom handlar om att hjälpa olika sorters människor med olika problem till förändringar. Att ha ett helhetsperspektiv för både individen och samhället är därför en viktig sak för dig som arbetar med människor och socialt arbete på olika sätt.

Du kan ta jobb som socionom inom olika områden

Arbetsmarknaden för en utbildad socionom är bred. Det innebär att du som tar jobb som socionom kan arbeta med en mängd olika saker. Du kan till exempel arbeta inom områden som:

 • Kurator. Inom skolans värld eller inom hälso- och sjukvården.
 • Socialsekreterare. I en kommun med myndighetsutövning.
 • LSS/biståndshandläggare.
 • Chef. Till exempel i en kommun för socialsekreterare, familjerådgivare eller handläggare inom äldre- och handikappomsorg.
 • Företagshälsovård.
 • Frivårdsinspektörer. Eller annan personal inom Kriminal- och frivården.
 • Familjerådgivare.
 • Förebyggande arbete. Till exempel fältsekreterare i en kommun eller i olika organisationer för att förebygga sociala problem som kriminalitet, narkotika och alkohol.

Som du märker är listan lång och det är bara ett axplock av vad du som är socionom kan arbeta med. Att starta egna företag, forska och att arbeta i ideell sektor är några områden som har blivit alltmer vanligt förekommande. Du kan arbeta i kommun eller region men också inom den privata eller ideella sektorn. Generellt är det också stor efterfrågan på utbildade socionomer över hela landet även om det givetvis kan se lite olika ut.

Att arbeta som socionomkonsult innebär att du kan få ett uppdrag på varierande grad. Du kanske vill ha ett extrajobb eller ett nytt heltidsarbete? Vill du ha uppdrag i någon vecka eller år? Det är helt upp till dig. Som konsult kan du arbeta i kommun, region eller hos privata uppdragsgivare. Du har möjlighet att ha olika uppdrag med olika inriktningar för att bygga på din egen kompetens eller för att inte bli uttråkad av arbete med en och samma sak år ut och år in.

Fördelar med att jämföra mobiloperatörer

Dags att skaffa nytt abonnemang? I sådana fall kan det löna sig att jämföra mobiloperatörer. Faktum är att det kan spara dig mycket pengar, samtidigt som du hittar det bästa abonnemanget just för dig.

Du kan spara pengar

Mobiloperatörer kan variera ganska mycket i sina prissättningar. En punkt där det kan skilja sig ganska rejält är surfpriser. Ofta är det nyare aktörer som har priser som är anpassade för kunder för surfar mycket, medan de välkända bolagen som funnits länge som regel har lite högre priser per GB.

Genom att jämföra mobiloperatörer och hitta rätt företag för dig, finns det potentiellt stora summor pengar att spara. Fundera på hur du använder mobilen (mycket surf? Eller mest samtal och SMS?) och ha det i åtanke när du tittar på nya abonnemang.

Täckning varierar mellan olika mobiloperatörer

En annan viktig faktor att titta på är täckningen – för vissa är det viktigare än för andra. Den som bor i en stad och som sällan rör sig ute på glesbygden har kanske inte täckningen som en särskilt viktig faktor i valet av operatör. Hur bra signal man får i olika delar av landet kan dock variera ganska kraftigt mellan olika mobiloperatörer.

De största skillnaderna finns inte i städerna. Där tycks alla mobiloperatörer kunna erbjuda ett gott nät. Störst skillnader finns främst i Norrlands inland, där det är tydligt att vissa operatörer är betydligt bättre än andra.

Dra nytta av prövoperioderna

Många företag erbjuder möjlighet till generösa provperioder. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du göra en riktigt bra deal – samtidigt som du överväger om det är rätt för dig. Om det inte är det, är det bara att gå vidare till nästa prövoperiod. Visst kan det låta omständligt att byta operatör efter att varje prövoperiod är slut. Förhoppningsvis behöver du dock inte göra det mer än någon enstaka gång. Dessutom är det enkelt idag att byta abonnemang, så det kan vara värt det för att dra nytta av generösa testa på-erbjudanden.

Tips när du jämför

Ovan tas ett antal fördelar upp med att jämföra mobiloperatörer. Nedan följer ett par tips som kan vara bra att ha i åtanke medan du gör själva jämförelsen:

 • Titta på bindningstid
 • Priser per GB
 • Är det någon uppsägningstid?
 • Hur ser ett ev. testa på-erbjudande ut?

Kamerabevakning för under 2000 kr

När en större svensk tekniktidning, för några år sedan, recenserade kameror för kamerabevakning till privata bostäder visade de att 2 000 kr räcker långt i val av kamera. Men det gäller samtidigt att vara noga i val av modell. Det var stor skillnad mellan de högsta och lägsta betygen.

Installation och app – oftast enkelt

Att installera och komma igång med kamerabevakning var lätt på de flesta modellerna. Det är mycket ”plug and play” och via en app visas vad kameran filmar. Inom denna punkt är det främst funktioner i appen som kan skilja de olika enheterna.

 • Går det att styra och ändra inställningar på kameran via appen?
 • Kan flera kameror sammankopplas och ses via samma app?
 • Finns det SOS-knapp i appen?

Kvalité i nattläge

På denna punkt är det stor skillnad. Det är när det blir svårt för kamerorna som de bättre skiljer sig mot de sämre. Önskas kamerabevakning kunna ske under natten behöver därmed extra stort fokus lättas på vilken kvalité de erbjuder vid ”night-mode”. Night-mode innebär att allt filmas med en annan teknik och därmed blir filmen svartvit.

Vidvinkel

Genom att välja en kamera med stor vidvinkel kan bevakning ske av ett helt rum. Det kan till och med innebära att färre enheter krävs vilket därmed blir mer ekonomiskt. Det är exempelvis vanligt med att de har 180 graders bildvinkel. Men det innebär då även att sakerna längst ut till höger/vänster kommer att vara förvrängda i bilden. Är det viktigt? Det beror helt på vad som ska bevakas.

Sensorer – ljud och/eller rörelse

Hur önskas kamerorna aktiveras? Räcker det med rörelse eller ska de även aktiveras av ljud? Köps mer avancerade kameror går det även att få larm vid förändringar i luftfuktighet eller temperatur. Men då räcker det sällan med 2000 kr för kameran.

Nätverkssladdens längd…

I flera recensioner av övervakningskameror till privatpersoner nämns att sladdarna är för korta. Beroende på var kameran kommer att sitta kan detta skapa mer eller mindre problem. I vissa fall kan det till och med innebära att annan kamera behöver väljas.

Kamerabevakning med uttryckning är inte inkluderat

Vid tester av billigare kameror utesluts generellt kamerabevakning som genomförs av larmbolag och som då även innefattar utryckning. Att ha denna service innebär en betydligt högre kostnad – men även en betydligt högre säkerhet.

Hur beviljas personlig assistans?

Om du är vuxen och anser att du, eller en anhörig, behöver personlig assistans kan denna hjälp sökas via kommunen eller Försäkringskassan. Att beviljas personlig assistans är för många enda möjligheten för att kunna klara av allt från hygien till att äta. Här visas processen från ansökan till att personlig assistans har blivit beviljad.

Krav för att beviljas personlig assistans

 • Under 65 år
 • Varaktiga funktionshinder
 • Behov av grundläggande hjälp i vardagen
 • Försäkrad i Sverige

Det är grunden för att personlig assistans ska kunna beviljas. Utifrån personens behov avgörs sedan hur många timmar per vecka som assistans kan ges samt vilken hjälp som kan förväntas.

Personkretsar inom LSS

Det finns tre personkretsar inom LSS. Med andra ord kategorier av personer som behöver personlig assistans.

Utvecklingsstörning eller autism
I denna kategori ingår även autismliknande tillstånd och olika diagnoser inom utvecklingsstörning.

Begåvningsmässiga funktionshinder pga. yttre påverkan
I detta fall menas personer som har fått en kraftigt, och långvarande, begåvningsnedsättning efter ett fysiskt trauma. Det kan exempelvis vara en bilolycka eller sjukdom. I likhet med punkten ovan så krävs ett medicinskt underlag.

Övriga funktionshinder
Det ska därmed inte vara funktionshinder som tydligt kan kopplas till ålder. Det kan både vara fysiska och psykiska funktionshinder.

Bedömning

Vid bedömning avgörs om en person ska beviljas personlig assistans eller inte. I detta fall kommer en handläggare till personen som ansökt om assistans och tittar på vilket behov som finns i vardagen. Det finns sex grundläggande behov som personen måste klara av att hantera själv. Om personen inte har egenskaper att göra detta kan personlig assistans beviljas.

 • Andningen
 • Personliga hygienen
 • Av- och påklädningen
 • Äta och dricka
 • Kommunikationen
 • Hjälp som är speciellt knuten till personens funktionsnedsättning

Sök till kommunen eller Försäkringskassan

Beroende på hur många timmar per vecka som assistans behövs sker ansökan och handläggning antingen av Försäkringskassan eller din hemkommun.

Mer än 20 timmar
Vid behov av mer än 20 timmars assistans per vecka är det till Försäkringskassan du ska vända dig med ansökan. Då kommer en assistansersättning att betalas ut, i förhållande till hur många timmar som beviljats. Du kan nu anlita vilket assistansbolag du vill och låta summan gå till dem. De ser sedan till att administrera all den hjälp du har rätt till. Det är även möjligt att låta kommunen genomföra hjälpen eller administrera allt själv (vara egen arbetsgivare). Det är däremot vanligaste med att ett assistansbolag tar denna uppgift.

Mindre än 20 timmar
Är behovet av hjälp mindre än 20 per veckan ska du vända dig till din kommun. Det är därmed de som bistår handläggningen och hjälper dig att få den hjälp du har behov av.

Svårt att få personliga assistans beviljad

Det är relativt svårt att beviljas personlig assistans. Under 2019 var det knappt 20 % som fick sin första ansökan om personlig assistans beviljad. De allra flesta får alltså avslag. Vid avslag går det att överklaga men det innebär inte per automatik ändring.