Kan man bo i ett fritidshus på heltid?

Oavsett om det ligger mitt inne i skogen, i närheten av en sjö eller undangömt ute på landsbygden har ett fritidshus en viss charm. Det kan också vara ett trevligt ställe för dig att åka till för att undkomma vardagens stress och press. Detta gäller inte minst om du för närvarande bor inne i staden med alla ljud och allt som det innebär.

Många undrar dock huruvida det överhuvudtaget är möjligt att på sikt börja bo på heltid i ett fritidshus. Fortsätt att läsa så kommer du få svar på denna spännande fråga!

4 saker att fundera på om du vill bo på heltid i ditt fritidshus

De främsta sakerna som du bör fundera över är:

  • Isolering och uppvärmning. Det är långt ifrån säkert att ditt fritidshus är vinterbonat. Du behöver därför försäkra dig om att det är tillräckligt väl isolerat för att inte vara alltför kallt att bo i på vintern. Dessutom är det viktigt att huset har möjlighet till uppvärmning så att det är varmt och skönt att bo i året runt.
  • Tillgången till olika faciliteter. Det finns såväl fördelar som nackdelar med att bo på ett lite mer avlägset ställe. En utmaning är att tillgången till olika sorters faciliteter och bekvämligheter vanligtvis är lite mer begränsad. Detta kan vara värt att ha i åtanke om till exempel du själv eller en familjemedlem har ett kroniskt sjukdomstillstånd eller liknande. Det kan nämligen vara långt till närmaste vårdinrättning om fritidsboendet är beläget på en avlägsen plats.
  • Det sociala livet. Om du bor på heltid i en stuga mitt ute i skogen kan du behöva vara förberedd på att ditt sociala liv kommer att förändras. Därför bör du vara beredd på att begränsa ditt sociala umgänge, så fundera på hur du ska förhålla dig till de personer som du tidigare har omgett dig med.
  • Andrahandsvärdet. Du kanske inte direkt funderar på andrahandsvärdet på ditt fritidsboende. Men om du någon gång framöver har tänkt sälja fastigheten kan det finnas en mindre marknad för en liten stuga på landsbygden än för ett hus i ett mer tätbefolkat område. Detta kan göra det svårare att sälja stället till ett högt pris på bostadsmarknaden.