Därför är det viktigt att testa sig

Därför är det viktigt att testa sig

Alla könssjukdomar är skadliga av en eller annan anledning. De kan leda till olika skador både när det kommer till äggstockarna och testiklarna. Klamydia kan med andra ord leda till att du får problem med att bli gravid eller med att befrukta en kvinna. Att utföra ett klamydiatest är enkelt, oavsett om du är tjej eller kille. Om du misstänker att du har klamydia så är det din skyldighet att testa dig. Får du dessutom ett positivt resultat måste du även berätta detta för alla som du har haft sex med. Du behöver dock inte göra detta personligen utan kan göra detta anonymt genom en så kallad smittspårare.

Symtom

De vanliga symtomen för klamydia är smärta vid urinering, flytningar från underliv, flytningar från urinrör och blödningar mellan dina menstruationer. Det är även normalt att känna smärta i testiklarna eller i magen. De flesta får inga symtom alls, trots att de är smittade med klamydia. Därför är det bra att testa sig om du har haft sex med en ny eller med en tillfällig partner. Det är extra noga om du har haft oskyddat sex. Könssjukdomen sprids vid kontakt mellan slemhinnor. Det innebär att du kan bli smittad vid oralt, vaginalt och analt samlag, även om det vanligaste är vid vaginalt. Ett klamydiatest kan snabbt förtälja om du är smittad eller ej.

Måste jag berätta?

Du måste enligt lag både testa dig och anmäla att du har klamydia. Du kan använda dig av den kostnadsfria tjänsten smittspårning för att höra av dig anonymt till de personer som du har haft sexuell kontakt med. Du kan naturligtvis även höra av dig på egen hand om du vill det. Ett klamydiatest är kostnadsfritt och det gäller även all vård och behandling som du behöver.

Hur behandlas klamydia?

Först får du göra ett klamydiatest för att se att du verkligen har sjukdomen. Själva testet går ut på att du får kissa i ett provrör. I vissa fall behöver du använda en bomullspinne. Om du har fått ett positivt resultat som anger att du har klamydia behöver du kontakta en könsmottagning för att börja din behandling, det går även bra att vända sig till vårdcentral, hudmottagning eller venereologmottagning. Behandlingen går ut på att du får antibiotika eller doxycyklin om du inte tål antibiotika. Om du följer instruktionerna till punkt och pricka kommer du att vara frisk när kuren är över och du behöver inte utföra någon efterkontroll.