Att cykla på egen hand med en barncykel

Att cykla på egen hand med en barncykel

Nästan alla barn längtar efter att lära sig cykla på egen hand och att bli självständiga. Att själv kunna ta sin barncykel till en kompis eller till skolan är ett viktigt steg i att vara oberoende och kunna planera dagen som man vill och att lätt ta sig till olika ställen. Många föräldrar blir utsatta för ett intensivt tjat om att köpa den första barncykeln. Särskilt om barnet redan har ett större syskon som har en egen barncykel eller kompisar som kan cykla. Men vilken barncykel som är bäst lämpad att lära sig cykla på är en helt enkelt att veta. Läs vår guide och du får reda på det mesta som du behöver om cyklar för barn!

Olika modeller av barncyklar

De flesta barn får en cykel med tre hjul som första cykel, en så kallad trehjuling. Redan när barnet är runt 1.5 år kan han eller hon cykla på en trehjuling men kan behöva lite hjälp från sin mamma och pappa. När barnet är runt tre eller fyra år kan man köpa en sparkcykel. En sparkcykel är en barncykel som inte är utrustad med trampor. Tanken är att barnet som ett första steg ska lära sig att hålla balansen och inte behöva fokusera på att trampa runt pedalerna, bromsa etc.

Barn lär sig cykla olika snabbt

Som förälder är det lätt att känna sig stressad över allt som ens barn behöver lära sig. Man ska ta med dem på simlektioner, lära dem alfabetet och även hinna ta med dem ut på cykelträning. En del barn lär sig cykla och hålla balansen på en barncykel redan när de är är tre år gamla, andra kan inte cykla förrän de är sex eller sju år gamla. Det är viktigt att inte drabbas av stress om fem-åringen fortfarande inte kan cykla eftersom många fem-åringar faktiskt inte har utvecklat den koordination och motorik som krävs för att kunna behärska en barncykel. Barn utvecklas i olika takt och det är viktigt att komma ihåg.

Var kan man köpa en barncykel?

Barncyklar säljs på en rad olika affärer och butiker. Traditionella sport- och friluftsbutiker säljer ofta barncyklar men har inte alltid ett jättestort utbud. Vill man komma lite billigare undan kan man köpa en barncykel på en stormarknad eller varför inte försöka hitta en begagnad barncykel. Det finns också många bra web-butiker som säljer barncyklar till konkurrenskraftiga priser.