Cyklister som bär cykelhjälm tar större risker

Cyklister som bär cykelhjälm tar större risker

För de flesta cyklister är det självklart att bära cykelhjälm. Genom att sätta på dig hjälmen är du redo att ge dig ut i spåret på din mountainbike med vetskapen att du har gjort precis allt som går att göra för att skydda dig själv. Om du istället bara bär en cykelkeps kommer du förmodligen börja bromsa tidigare innan den där skarpa kurvan.

Studier visar nämligen att cykelhjälmar får cyklister att våga ta större risker. En ny studie visar dock att den upplevda säkerhet som en cykelhjälm ger oss är större än så. I studien undersökte forskarna huruvida en cykelhjälm påverkade de 80 deltagarnas risktagande, och deltagarna cyklade inte ens utan spelade ett animerat spel. Spelet gick ut på att satsa på hur pass mycket en ballong kan blåsas upp utan att spricka.

De deltagare, varav många förövrigt var cyklister, delades in i två olika grupper. Den ena gruppen bar cykelhjälm medan de spelade detta spel, medan den andra hälften bar keps. Bägge huvudbonaderna utrustades med teknik som läste av ögonen för att vilseleda deltagarna avseende vad som egentligen mättes i studien.

Viktigt att tänka på när man bär cykelhjälm

Resultatet av studien visar att vi människor tar större risker när vi bär cykelhjälm än då vi bär keps. Detta trots att hjälmen inte hade någon inverkan på risken för att den animerade ballongen skulle fyllas med för mycket luft. Hjälmarna ansågs i detta fall ge en känsla av säkerhet. Det vi kan ta med oss från studien är att detta visar hur säkerhetsutrustning såsom cykelhjälmar kan få oönskade konsekvenser. Det gäller därför som cyklist att man har i åtanke att man tenderar att ta större risker när man bär hjälm. Det innebär dock inte att du ska sluta bära cykelhjälm, utan snarare att du ska tänka på att du inte är immun mot skador när du cyklar oavsett om du bär hjälm eller ej.

Denna teori, som går ut på att man kan få för sig att det är okej att ta större risker när man bär säkerhetsutrustning som är tänkt att förebygga just de riskerna, är kontroversiell men värd att fundera över.