Cykelsitsen – bra för både hälsa och miljö 

Cykelsitsen – bra för både hälsa och miljö 

Du har kanske funderat på att ta cykeln istället för bilen de där korta resorna men tycker det är krångligt att få med båda barnen på cykeln? Med en frontmonterad cykelsits kan du ta med även det minsta barnet på cykelturen och genom att cykla får du dessutom livsviktig vardagsmotion och minskar din miljöpåverkan.

I dessa dagar vet de flesta av oss att vi alla måste vara med och bidra till att minska vår miljöpåverkan. Ungefär hälften av alla bilresor i Sverige är korta resor under fem kilometer och skulle med relativt små medel kunna vara cykelresor istället för bilresor. Du kanske väljer bilen för att få med dig båda barnen? Med en frontmonterad cykelsits får du med dig det minsta barnet på styret och det äldre barnet i en cykelsits bakom sadeln. Förutom att föregå med gott föredöme och minska din miljöpåverkan så är även cykelturen bra för din hälsa. Många svenskar får för lite vardagsmotion och att byta ut korta bilresor mot cykelresor gör stor skillnad i det långa loppet.

Säkerhet en viktig fråga

Många föräldrar är med rätta intresserade av säkerhet när det kommer till barn. En frontmonterad cykelsits fäster du på cykelns styre och dessa modeller är anpassade för att hålla för barn upp till 15 kilo – något som brukar motsvara ungefär tre års ålder. Barnet kan börja åka i sitsen från och med att det sitter upprätt själv, rekommendationen brukar vara från ungefär nio månaders ålder. Fotstöd och fotremmar är ställbara så att du kan ställa om sitsen i samma takt som ditt barn växer. Ryggstödet bör vara utformat så att barnen får plats med en hjälm på sitt huvud. Barnet spänns fast med en sele som brukar bestå av tre eller fem punkter vilket gör att ditt barn sitter säkert. Kontrollera låsets konstruktion så att det är utformat så att barnet inte själv kan få upp det under färden. För att flytta en frontmonterad cykelsits mellan olika cyklar så kan du använda ett extrafäste så att det blir enkelt och smidigt att montera den på vilken cykel du vill. En frontmonterad cykelsits väger inte mycket och är lätt att bära. Oftast ju dyrare cykelsitsar man väljer följer det med bättre lösningar och hög kvalitet, som när man väljer att köpa Thules cykelsitsar.