Världens djupast belägna hotell

Brukar du vara noga med att det hotellrum du bokar har fin utsikt? I så fall är inte hotellsviten som erbjuds av Sala Silvergruva något för dig. Här finns ingen utsikt alls. Orsaken är att sviten ligger 155 meter djupt under marknivå och av förklariga skäl inte har några fönster. Men däremot kan de verkligen lova ett boende som skapar minnen ”på djupet”.

Gruvsviten

De som bokar en, eller flera nätter, i denna gruvsvit får först en personlig guidning av gruvan och dess historia. Sedan får paret (för man får inte boka denna svit ensam) tid att äta gott eller bara slappa i loungen till vandrarhemmet ovan jord ett tag. Bland annat får dusch lånas på vandrarhemmet då detta inte finns i sviten.

Därefter påbörjas resan nedåt. Här väntar en mycket charmig svit samt en vickningskorg med bland annat ost, choklad och vin. Guiden avviker och gästerna är nu helt ensamma vilket i början kan ge en lite obehaglig känsla. Men det är alltid möjligt att kommunicera med personalen via kommunikationsradio. Ingen annan möjlighet finns att kommunicera då mobiltelefoner inte alls har täckning så långt ner.

På morgonen kommer personal med frukost som äts i lugn och ro innan hisskorgen tar upp besökarna från gruvan.

Att tänka på:

Det blir aldrig speciellt varmt i en gruva. Under den guidade visningen kommer man att vara i lokaler som har en temperatur på ca 2 grader. Sviten är däremot uppvärmd till ca 18 grader och skulle man ändå frysa finns en hel del extrafiltar.

Bokning av gruvsviten sker via Salasilvergruva.se. Priset för en natt (för två personer) är 4890kr.
Vill man bo billigare får man välja Gruvgårdens B&B som är vandrarhemmet ovan jord. Men det ger knappast samma exklusiva och unika känsla.

Foto tillhörande Sala Silvergruva