Ljudböcker bättre än pappersböcker och e-böcker

Ljudböcker bättre än pappersböcker och e-böcker

För bara några år sedan hade de flesta svårt att föreställa sig en värld utan pappersböcker. Den moderna tekniken har dock inte bara tillgängliggjort digitala e-böcker utan även upphöjt fenomenet ljudböcker till en helt ny nivå. Så även om det fortfarande finns en skara läsare som upplever att känslan av att vända blad är viktig för läsupplevelsen, är det onekligen så att ljudböckerna är här för att stanna.

Här tänkte vi berätta om några av fördelarna med ljudböcker jämfört med vanliga pappersböcker och digitala e-böcker.

Fördelarna med ljudböcker

Ljudboken har flera fördelar gentemot sina släktingar pappersboken och den digitala e-boken. Dessa är bara några av de sätt på vilka ljudböcker är dessa reliker överlägsna:

  • Ljudböcker ger ett förstärkt berättande – En ljudbok är en ljudinspelning där uppläsaren läser upp innehållet i en tryckt bok. Man använder sig därför av uppläsare med berättarröster som lämpar sig väl för varje bok, och ibland används flera olika uppläsare för att skapa en känsla av dialoger. Ljudboken kan därför mer liknas vid ett underhållande radioprogram än en tråkig gammal bok.
  • Du kan snabblyssna på böcker – Snabbläsning är något av en konstart och kan vara svårt att lära sig. Då det krävs såväl tid som ansträngning att göra detta föredrar många att istället lyssna på ljudböcker. Detta kan du med fördel göra på dubbla uppspelningshastigheten som ett sätt att snabblyssna på böcker. Det kanske låter mer komplicerat än vad det egentligen är, men du kommer att bli förvånad hur lätt det är att lyssna på en uppsnabbad inspelning.
  • Gör andra saker medan du lyssnar på boken – I vår moderna värld tycks vi alltid ha fler än en sak att göra åt gången. Faktum är att du kan använda detta till din fördel genom att lyssna på ljudböcker. Genom att spela upp en ljudbok samtidigt som du utför andra aktiviteter kan du nämligen få mer gjort på samma tid jämfört med om du skulle ha läst en pappersbok. Försök till exempel att läsa en deckare i pappersformat samtidigt som du försöker laga middag och se hur det går…