Framtidens skor

Det är inte bara skobutikerna som har blivit digitala utan snart blir även skorna framtagna av, och utrustade med, digital teknik. Nästa generations skor har perfekt passform och kan interagera med din smartphone på samma sätt som till exempel ett bluetooth-headset. Ännu är detta inte någonting vi ser i vardagen och de flesta av oss handlar skor via nätet eller ute i städerna. Svenska marknaden har sett en hel del nytt i och med ehandel och vissa kända entreprenörer har tagit sig in i denna genre. Band de namnkunniga finns Daniel Mühlbach som tidigare startat Lensway. Hur den nya tekniken påverkar skoföretag är inte någonting vi kan spekulera i utan att det blir rena subjektiva åsikter i denna fråga.

Skräddarsydda skor med 3D-teknik

3D-tekniken är på väg att revolutionera modeindustrin. Teknik för inscanning av kroppen är redan verklighet och likaså möjligheten att kunna beställa skräddarsydda varor via nätet. Inom en snar framtid kommer man också kunna skriva ut kläder och skor i hemmet med hjälp av en 3D-skrivare. 3D-utskrivna kläder är förvisso inget nytt utan visades redan 2013 på catwalken under Paris Fashion Week men har ännu inte lanserats för konsumenter.

Tanken är dock att man från hemmet ska kunna scanna in sina fötter och på så sätt skapa en 3D-modell av fötterna som sedan används för att ta fram skor som sitter perfekt på foten. Tack vare den perfekta passformen ska man inte längre behöva testa olika storlekar utan skon ska sitta perfekt utan att klämma någonstans.

Förutom konsumentnyttan med 3D-utskrivna skor finns också en potentiell hållbarhetsnytta med tekniken. Teorin bakom miljöperspektivet är att måttanpassade skor får en längre livslängd genom att vi skulle använda dem i större utsträckning än dagens skor. Genom att inte tillverka och sälja skor som inte passar användaren eller inte har ultimat komfort skulle man också kunna undvika produktion av skor som inte kommer till användning.

Den digitala skon

I framtiden kommer allt att vara uppkopplat mot internet, inte bara datorer, smartphones, surfplattor, klockor, TV-apparater och bilar utan allt i hemmet och runt omkring oss. Även allt vi bär på oss, inklusive våra skor, kommer att vara uppkopplade. Redan idag finns skor som tack vare bildskärmar kan ändra utseende via en app, till vilken skorna är trådlöst anslutna. Man kan byta design och färg på skorna på språng, vilket gör att man kan anpassa dem efter olika sociala situationer och aktiviteter. Även skosulor vars värme kan regleras av användaren med hjälp av en app är verklighet idag och vad vi kommer att kunna förvänta oss av framtidens skor kan vi bara drömma om!