Är det värt att köpa pianoflytt?

Är det värt att köpa pianoflytt?

Du har hittat ett snyggt piano på Blocket och behöver hjälp att bära hem det eftersom det är så tungt. Är det värt att anlita en flyttfirma för pianoflytten – eller inte?

Idag går det att hitta ett piano för bara ett par hundralappar. Vill man ha lite bättre kvalité handlar det om någon tusenlapp men svårt är det inte att få ett bra piano för en låg summa. Men sen kommer problemet – hur ska det transporteras hem? Om ni inte kan göra det själva bör ni kolla vad en pianoflytt i Stockholm kostar. I annat fall kan det bli överraskande dyrt.

Exempel

Familjen Olssons barn går på musikskola och lär sig spela både piano och cello. Eftersom barnen vill kunna träna hemma bestämmer de sig för att köpa hem ett ganska billigt piano till sin lägenhet i centrala Stockholm.

Att hitta ett piano var enkelt. På Blocket hittade de flera annonser med ”Bortskänkes mot hämtning”. Men de landade till slut för ett piano för 500 kr. Målet var att komma undan under 1000 kr så familjen är nöjd.

De hyr ett släp och åker iväg till adressen där pianot säljs. Väl där inser de problemet. En pianoflytt är inte lätt och särskilt om det ska lyftas ner via en trappa. Familjen försöker ett tag men inser att risken är för stor för skador. Fortsätter de med pianoflytten kommer antingen de eller pianot bli skadat.

De har redan betalt det och ser ingen annan utväg än att ringa till en flyttfirma i Stockholm som kan genomföra pianoflytt. För att hålla nere kostnaden ber de bara om hjälp att bära ut det till släpet. De förväntar sig sedan kunna bära in det själva hemma då de bor på bottenvåningen.

Flyttfirman ger ett pris på 1600 kr innan RUT. Problemet är att arbetet inte utförs i Olssons hem och därmed kan inte RUT användas säger företaget. Slutsumman för att köpa piano och få pianoflytt skulle därmed landa på 2100 kr – långt över tusenlappen de hade siktat på.

De ringer vidare till andra flyttföretag i Stockholm och lyckas visserligen pressa priset något. Men oavsett hur de gör så spräcks budgeten. Det gäller alltså att inte bara titta på prislappen – utan även se på transportkostnaden. Något som familjen bittert fick erfara.