Bra tips inför en avtackning

Som arbetsgivare är det viktigt att man visar uppskattning till sina anställda även när någon bestämmer sig för att sluta. En avtackning kan ses som en social handling där man bjuder på fika, ofta i form av smörgåstårta eller en vanlig tårta, eller en finare middag tillsammans med andra medarbetare. Ofta lämnas en liten present eller en fin bukett blommor över i samband med avslutet vilket också brukar vara uppskattat.

Fråga medarbetaren om önskemål

Det är inte helt ovanligt att stora företag har en policy för hur en avtackning inom företaget ska se ut för att alla anställda ska behandlas likvärdigt även när dom slutar. Som arbetsgivare kan det dock vara klokt att ta upp frågor gällande avtackningen i förväg eftersom vissa helt avsäger sig all form av uppvaktning och avtackning. Det bör man i så fall respektera och kanske nöja sig med att lämna över en blomma personligen.

Säg några väl valda ord

En avtackning innebär ofta att man gör en liten tillbakablick i den anställdas arbetsliv och som arbetsgivare är det ett bra tillfälle att lyfta fram positiva saker. Man behöver nödvändigtvis inte hålla ett långt tal men säg gärna några val valda ord och önska den anställda lycka till i framtiden.

Bjud på något ätbart

En härlig smörgåstårta är ett populärt fika i samband med en avtackning och passar bra om sammankomsten mellan chefer och anställda äger rum på arbetstid. Det är också vanligt att man tar med medarbetarna i gruppen ut på en finare middag på kvällstid. Gäller det en mindre avtackning kan man servera en tårta eller något annat i samband med eftermiddagsfikan och hålla det kort. Fördelen med smörgåstårta är däremot att många sitter länge och äter vilket skapar en längre gemenskap.

Lämna över en gåva

Förutom att bli bjuden på smörgåstårta eller mat vid en avtackning brukar arbetsgivaren räcka över en gåva som ett tecken på uppskattning och väl utfört arbete. Vad som ges bort beror ofta på om den anställa arbetat på arbetsplatsen under en lång tid eller bara en kort period. Någon som jobbat i många år och gjort en stor insats för företaget får ofta en lite finare present än den som bara jobbat ett par månader.